W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem

Doskonała sałatka z repertuaru mojej tureckiej przyjaciółki Ebru. Zdrowa, lekka, łatwa i przyjemna - dobry sposób na wykorzystanie tych (miejmy nadzieję) ostatnich warzyw umilających nam zimę...

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • nieduża główka kalafiora
  • podobnej wielkości brokuł
  • 2 twarde i chrupkie jabłka
  • 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem - Opis przyrządzania:

Kalafior i brokuł starannie płuczemy w zimnej wodzie (robaczki!), po czym osuszamy.
Ostrym nożem ścinamy cienko same "kwiatkowe" części warzyw, zostawiając łodyżki i grubsze części (możemy użyć je do rosołu albo jakiejś innej zupy).
Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do kalafiora wraz z brokułem.
Orzechy grubo siekamy, dodajemy do reszty warzyw.
Robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku solą (sporo) i pieprzem (jeszcze więcej).
Mieszamy sos z sałatką i podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Turecka sałatka z brokułów i kalafiora z jogurtem przepisy:

  • Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych
    Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.
  • Mieszana sałatka z winegretem z curry
    Typowy przepis współczesnej kuchni fusion - nieoczekiwane kombinacje w obrębie znanych składników - a jednocześnie przegląd lodówki: trochę fasolki, dwa pomidorki, resztki mrożonego groszku... Smacznie i modnie (sałatka jest inspirowana przepisem Kena Homa, Chińczyka, bez którego Wielka Brytania nie wiedziałaby nic o chińskiej kuchni).
  • Staroświecka sałatka z kalafiora z boczkiem
    "Staroświecka", bo w naszych dietetycznych czasach nikt nie śmiałby już wymyślać dania, które zawierałoby i boczek, i żółty ser, i majonez... Ale raz na jakiś czas, po wyczerpującym jesiennym spacerze, jeśli obiecamy, że potem już tylko cienka zupka z cukinii, tofu i chudy biały serek, to może nam nie zaszkodzi? W końcu w sałatce jest też kalafior, papryka i cebulka - wszystko bardzo zdrowe! A ja mam sentyment do tych amerykańskich sałatek - siermiężnie prostych, niezdrowych, właściwie bez polotu, za to robionych niezawodnie na każdą uroczystość rodzinną, niesionych do przyjaciół jako specjalność domu, wspominanych z czułością przez pokolenie mikrofali: "Pamiętasz sałatkę Cioci Betty? To było coś!"
  • Sałatka zdrowotna 2014
    To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
  • Turecka sałatka z selera
    Pyszna sałatka z selera korzeniowego i marchewki z orzechowym sosem. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do mięsa, na przykład pieczonego kurczaka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: