W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Warzywa w sosie kokosowym

Danie główne

Warzywa w sosie kokosowym

Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • pęczek dymki
  • 300 g kalafiora
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • korzeń imbiru o długości 5 cm
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżka dobrego proszku curry
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szklanka (1/4 litra) wywaru z warzyw
  • 400 ml mleka kokosowego
  • siekana świeża kolendra do posypania

Warzywa w sosie kokosowym - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy nasiona i włókna. Kroimy miąższ w kostkę o boku 1 cm. Dymkę obieramy z przywiędłego szczypioru, myjemy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki, starannie płuczemy i otrząsamy z wody. Papryki oczyszczamy z nasion, membran i ogonków, myjemy i kroimy w sporą kostkę. Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy imbir, curry, kmin i kolendrę. Smażymy 30 sekund mieszając, po czym dodajemy warzywa i krótko obsmażamy. Mieszamy, a kiedy warzywa pokryją się przyprawami, wlewamy wywar i mleko kokosowe. Gotujemy przez 20 minut na małym ogniu, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy ragout do miski, posypujemy siekaną kolendrą i podajemy z ryżem basmati.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Warzywa w sosie kokosowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: