W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Włoska kapusta w śmietanie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Włoska kapusta w śmietanie

Solidna, treściwa jarzynka - ja tam nic już do niej nie potrzebuję, ale szczególnie głodni powinni upiec sobie kawałek ponacinanej kiełbasy i kilka kartofelków...

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty
  • 4 cebule
  • ząbek czosnku
  • 250 g (ćwierć kilo) chudego wędzonego boczku
  • olej słonecznikowy
  • szklanka kwaśnej gęstej śmietany

Włoska kapusta w śmietanie - Opis przyrządzania:

Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąb. Szatkujemy na tzw. cienki makaronik, czyli w paski o szerokości najwyżej pół centymetra. Wsypujemy paski kapusty na sito i płuczemy pod strumieniem zimnej wody, po czym osączamy. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oleju, wrzucamy boczek i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie bardzo miękka i złota. Dorzucamy czosnek i kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Dolewamy śmietanę, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i dusimy jeszcze 5 minut, aż jarzynka zgęstnieje.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Włoska kapusta w śmietanie: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: