Sałatka, która natychmiast podnosi na duchu - kombinacja rozmaitych odcieni zieleni z lekkim sosem musztardowym.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielona sałatka - Opis przyrządzania:
Rukiew wodną obieramy z twardych ogonków i starannie płuczemy. Rukolę płuczemy. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście. Środek sałaty rozdzielamy na pojedycze liście i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Wszystkie sałaty starannie osuszamy na ściereczce. Ogórki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki zielonego groszku płuczemy i osuszamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Kroimy w długie, cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałaty, ogórek, kiełki i awokado układamy na dużym talerzu. Robimy sos musztardowy: do słoiczka wkładamy musztardę, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru i trochę soli. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy, aż sos będzie jednolity w konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatę sosem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zielona sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska