W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielona sałatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Zielona sałatka

Sałatka, która natychmiast podnosi na duchu - kombinacja rozmaitych odcieni zieleni z lekkim sosem musztardowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg rukwi wodnej
  • 150 g rukoli
  • główka sałaty masłowej
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść kiełków zielonego groszku
  • łyżka gruboziarnistej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku

Zielona sałatka - Opis przyrządzania:

Rukiew wodną obieramy z twardych ogonków i starannie płuczemy. Rukolę płuczemy. Z główki sałaty masłowej zdejmujemy zewnętrzne, ciemniejsze liście. Środek sałaty rozdzielamy na pojedycze liście i myjemy pod strumieniem zimnej wody. Wszystkie sałaty starannie osuszamy na ściereczce. Ogórki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Kiełki zielonego groszku płuczemy i osuszamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Kroimy w długie, cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Sałaty, ogórek, kiełki i awokado układamy na dużym talerzu. Robimy sos musztardowy: do słoiczka wkładamy musztardę, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę cukru i trochę soli. Słoiczek zakręcamy i mocno wstrząsamy, aż sos będzie jednolity w konsystencji. Tuż przed podaniem polewamy sałatę sosem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielona sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zielona sałatka przepisy:

  • Ciepła sałata z kurczakiem w sosie cytrynowym
    Świetne letnie danie obiadowe lub kolacyjne. Ciepłe plastry piersi z kurczaka na kolorowych listkach sałaty, z mocno cytrynowym winegretem. Znakomite z kawałkiem świeżego pieczywa i kieliszkiem różowego wina.
  • Zimowa sałatka z mulami
    Gorzkawe liście rozmaitych sałat, słona szynka parmeńska i łagodne mięso małży - doskonała kombinacja. Bardzo dobrze sałatka ta sprawdza się na przyjęciach bufetowych: ładnie się prezentuje, jest lekka i oryginalna, a poza tym zimowe sałaty nie więdną tak szybko pod wpływem sosu, jak zwykły to czynić delikatne sałaty letnie.
  • Naleśniki ryżowe z krewetkami Naleśniki ryżowe z krewetkami
    Tajskie naleśniki ryżowe (spring rolls) podajemy na zimno, z sosem do maczania. Mają delikatny i świeży smak - w tym przepisie głównymi składnikami są warzywa i krewetki.
  • Sałatka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.
  • Sałatka z kurczaka z awokado
    Przyjemna dla oka lunchowa sałatka - można do niej wykorzystać resztki kurczaka z rożna lub z rosołu. Jeżeli jemy sałatkę z talerzy, układamy ją na liściach sałaty; jeśli zaś chcemy ją zabrać w pudełku do pracy, to dodajmy raczej młode listki surowego szpinaku - nie tak prędko zwiędną.




Podziel się linkiem:


Komentarze: