W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi

Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 60 g orzeszków piniowych
  • mały pęczek bazylii

Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi - Opis przyrządzania:

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki - wystarczy zgiąć szparag, a sam się przełamie w odpowiednim miejscu. Przycinamy czubki na długość 4 cm, a resztę szparagów kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i szparagi. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy, wciskamy sok z cytryny. Patelnię przykrywamy i dusimy szparagi jeszcze 5 minut. Na drugiej, suchej patelni rumienimy orzeszki piniowe, cały czas mieszając, gdyż mają skłonność do przypalania się. Przekładamy uduszone szparagi na ogrzane talerze, posypujemy orzeszkami i ozdabiamy listkami bazylii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: