W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaczki z sosem pomidorowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaczki z sosem pomidorowym

Pieczone ziemniaczki z ostrym sosem pomidorowym - smaczna przekąska lub danie na przyjęciach stojących.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg ziemniaków równej wielkości
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mała czerwona cebula
  • czerwona papryczka chilli
  • słodka mielona papryka
  • duża puszka siekanych pomidorów we własnym soku (400 g)
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka dobrej pasty pomidorowej
  • łyżka białego octu winnego
  • cukier
  • natka pietruszki

Ziemniaczki z sosem pomidorowym - Opis przyrządzania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki szorujemy pod kranem i osuszamy. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół, a każdą połówkę na 3 cząstki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy usiekany ząbek czosnku i 2 łyżeczki soli morskiej. Dokładnie mieszamy, najlepiej rękami. Ziemniaki wykładamy pojedynczą warstwą na blachę i pieczemy godzinę do półtorej (w zależności od gatunku i wielkości ziemniaków), aż będą mocno przyrumienione i chrupiące. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, robimy sos: czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy; drugi ząbek czosnku rozgniatamy; papryczkę chilli czyścimy z nasion i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Posypujemy łyżeczką słodkiej mielonej papryki i smażymy, mieszając, aż cebula zmięknie. Dodajemy pomidory razem z sosem, wino, pastę pomidorową, ocet i 2 łyżeczki cukru. Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Miksujemy w blenderze i dodajemy łyżkę siekanej natki. Upieczone ziemniaczki wrzucamy do miski, a obok podajemy sos pomidorowy do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaczki z sosem pomidorowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaczki z sosem pomidorowym przepisy:

  • Naleśniki ryżowe z krewetkami Naleśniki ryżowe z krewetkami
    Tajskie naleśniki ryżowe (spring rolls) podajemy na zimno, z sosem do maczania. Mają delikatny i świeży smak - w tym przepisie głównymi składnikami są warzywa i krewetki.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.
  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Choka z pomidorów
    "Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.
  • Marynowane kapary
    Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).




Podziel się linkiem:


Komentarze: