W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki smażone z prawdziwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Ziemniaki smażone z prawdziwkami

A może będzie w tym roku wielki wysyp prawdziwków? Nadurodzaj? Klęska nadmiaru borowików?

Kraj pochodzenia: Francja-Akwitania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/4 kg ziemniaków równej wielkości
  • 500 g (1/2 kg) małych prawdziwków
  • 100 g kurek
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g smalcu gęsiego lub kaczego
  • garść siekanej natki pietruszki

Ziemniaki smażone z prawdziwkami - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, starannie myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki.
Grzyby ocieramy z leśnych paprochów czystą ściereczką, odcinamy dolną część nóżek.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy mocno 50 g smalcu, wrzucamy grzyby i smażymy, aż wyparuje cała woda.
Na drugiej, dużej patelni rozgrzewamy resztę smalcu. Wrzucamy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej pół godziny, co jakiś czas ostrożnie mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek.
Kiedy ziemniaki będą już miękkie i zaczną się rumienić, dodajemy grzyby i natkę. Chwilę jeszcze smażymy, po czym podajemy prosto z patelni - do dowolnego smażonego lub pieczonego mięsa lub też jako samodzielne danie, nagrodę dla dzielnych grzybiarzy!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Ziemniaki smażone z prawdziwkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Ziemniaki smażone z prawdziwkami przepisy:

  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.
  • Maluns czyli szwajcarskie ziemniaki
    Bardziej ciekawostka, niż praktyczny przepis, choć jeśli mamy akurat kawałek szwajcarskiego Bergkaese (i niedowagę...), to chyba warto spróbować. Coś jakby placki ziemniaczane w wersji zdekonstruowanej.
  • Śledzie w prawdziwkach
    Prawdziwie wigilijny przepis. Śledzie z grzybami są doskonałe, więc jeśli do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, pieczemy kilka ziemniaków i podajemy śledzie jako główne danie (w piątek).
  • Tościki z prawdziwkami
    Szalenie proste, luksusowe danko - grzaneczki z masłem grzybowym i plasterkami rumianych prawdziwków... Mmm...


Podziel się linkiem:




Komentarze: