W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimowe owoce z kruszonką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Zimowe owoce z kruszonką

Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dojrzałych gruszek
  • 2 dojrzałe mango
  • łyżka cukru
  • 2 kawałki kandyzowanego imbiru w syropie
  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g orzechów pekanowych

Zimowe owoce z kruszonką - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gruszki i mango myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Gruszki kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a owoce kroimy w plasterki. Mango z kolei odcinamy ostrym nożem od pestki i kroimy w sporą kostkę. Owoce mieszamy z łyżką cukru i przekładamy do podłużnego żaroodpornego naczynia. Imbir drobno siekamy i posypujemy nim owoce. Mąkę siekamy razem z masłem, pokrojonym uprzednio w kawałki. Kiedy mąka zacznie się łączyć z masłem, dodajemy cukier i mieszamy. Orzechy pekanowe siekamy średnio grubo i dodajemy do mąki z masłem i cukrem. Rękoma rozcieramy kruszonkę, aż powstaną spore grudki. Kruszonkę wysypujemy na owoce, starając się zrobić to w miarę równomiernie. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na mniej więcej pół godziny - kruszonka powinna się przyrumienić, a sok z owoców lekko bąblować z brzegów. Owoc podajemy na dobrze ciepło, ewentualnie z kulką waniliowych lodów (rozpusta).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Zimowe owoce z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zimowe owoce z kruszonką przepisy:

  • Deser z mango
    Plastry mango w cytrynowo-muszkatołowym syropie... Doskonałe do lodów.
  • Kompot z jabłek i gruszek
    To nie jest kompot w polskim znaczeniu tego słowa - to coś jakby mus z kawałkami owoców, jakby kisiel, jakby sos owocowy... Jak go zwał, tak go zwał, ważne, że to bardzo dobry, nieskomplikowany deser sam w sobie lub dodatek do rozmaitych innych deserów.
  • Kruszonka żurawinowa
    Jeden z ulubionych amerykańskich deserów, tym razem o smaku słodko-cierpkim. Podajemy na gorąco, z kulką lodów waniliowych.
  • Gruszki z migdałową kruszonką
    Pyszny jesienny deser, doskonały na taki mglisty, zimny dzień, jaki mamy dzisiaj w Brukseli... Jeśli czujemy głód kaloryczny, podajemy gruszki z kulką lodów waniliowych lub miską lekko słodkiej bitej śmietany. Albo z sosem waniliowym.
  • Chutney z mango
    Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.




Podziel się linkiem:


Komentarze: