W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa cytrynowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa cytrynowa

Moja absolutnie najukochańsza zupa - kwaśna (ja lubię bardzo kwaśną, ale to już każdy wrzuci sobie tyle cytryny, ile mu potrzeba), mocno koperkowa, z ryżem i kawałeczkami cytryny. Wspaniała.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 szklanek (półtora litra) wywaru z kurczaka lub cielęciny
  • cytryna
  • szklanka (250 ml) kremowej śmietanki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 200 g ryżu ugotowanego na sypko

Zupa cytrynowa - Opis przyrządzania:

Wywar wlewamy do garnka i podgrzewamy do wrzenia. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do wywaru. Z cytryny starannie zdejmujemy całe białe albedo. Kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki, usuwając pestki. Plasterki rozrywamy palcami na segmenty. Dodajemy połowę cytryny do zupy, gotujemy chwilę i próbujemy. Jeśli zupa wyda nam się za mało kwaśna, dodajemy więcej cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem (dla mnie dużo) i gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut. Do śmietanki dolewamy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Już nie gotujemy (choć jeśli śmietanka była dobra, to nic się nie stanie, jeśli zupa się zagotuje). Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ryż (możemy go podgrzać, przelewając wrzątkiem na sicie lub po prostu w mikrofali) nakładamy na talerze - ile kto sobie życzy (mąż i dzieci dużo, ja mało). Nalewamy zupę i posypujemy koperkiem. Voila!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa cytrynowa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa cytrynowa przepisy:

  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Angielska zupa pomidorowa (z chrzanem!)
    Kremowa zupa z "puszkowanych" pomidorów. Do kombinacji chrzanu i pomidorów nie jesteśmy nad Wisłą przyzwyczajeni, ale co szkodzi spróbować?
  • Jarzynowa zupa z mulami
    Solidna zimowa zupa, która - wraz z chrupiącą bagietką - powinna nam starczyć za cały obiad. No może jeszcze jakiś deserek...




Podziel się linkiem:


Komentarze: