W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa grzybowa z orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa grzybowa z orzechami

Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g małych prawdziwków
  • 100 g kurek
  • 4 ładne grzyby shiitake
  • 250 g (ćwierć kilo) ziemniaków
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • świeży tymianek
  • świeży majeranek
  • oliwa z oliwek
  • 4 szklanki (litr) gorącego domowego wywaru z warzyw
  • 3 łyżki wyłuskanych orzechów laskowych
  • świeży parmezan

Zupa grzybowa z orzechami - Opis przyrządzania:

Prawdziwki czyścimy ściereczką z piasku, mchu i innych leśnych paprochów. Kroimy w plastry.
Kurki szybko płuczemy na sicie po strumieniem zimnej wody i starannie osączamy. Kroimy na plasterki.
Grzyby shiitake ocieramy ściereczką, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w plastry.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
Cebulę obieramy z łusek i drobniutko siekamy.
Pęczek natki płuczemy i drobno siekamy.
Z 2 gałązek świeżego tymianku i 2 gałązek świeżego majeranku obieramy listki.
W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę, natkę, tymianek i majeranek i smażymy na małym ogniu, aż cebula zmięknie i zrobi się przezroczysta. Dodajemy grzyby i ziemniaki, solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dobrze mieszamy.
Dolewamy gorący wywar. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Orzechy podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając. Kiedy będą już rumiane, zdejmujemy na ściereczkę i za jej pomocą ocieramy z orzechów skórkę. Orzechy grubo siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut, aż ziemniaki i grzyby będą miękkie.
Każdą porcję zupy polewamy łyżeczką oliwy z oliwek. Osobno podajemy świeżo starty parmezan.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa grzybowa z orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa grzybowa z orzechami przepisy:

  • Biała fasola z czosnkowym kremem
    Mocno czosnkowe ragout ze świeżej białej fasoli - doskonałe z ziemniaczanym piure lub chrupiącą bułką. Do tego pomidory z cebulką i papryką i kieliszek czerwonego wina.
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Wietnamska zupa z krewetkami
    Typowy azjatycki fast-food, czyli to, co lubię najbardziej: zero zamieszania, maksimum smaku, mało składników, zdrowo i egzotycznie, choć nie na tyle, żeby rodzina kręciła nosem... Zupa akurat na poświąteczne odtruwanie.
  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Kotleciki z fasoli i grzybów
    Doskonała alternatywa dla hamburgerów - Wielki Post się zbliża, więc takie kotlety będą jak znalazł. Do tego masa warzyw, surowych i gotowanych i będzie nie tylko pysznie i postnie, ale również zdrowo.




Podziel się linkiem:


Komentarze: