Lekko anyżkowy smak świeżego kopru włoskiego nie każdemu odpowiada. Z drugiej jednak strony osobiście nie znoszę anyżku jako takiego, a koper włoski uwielbiam. Zupa-krem jest bardzo delikatna i subtelna, o intensywnym smaku kopru.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa-krem z kopru włoskiego - Opis przyrządzania:
Koper obieramy z twardych zewnętrznych powłok, odcinamy zielone listki i podstawy. Starannie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka, wlewamy 2 szklanki wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i stawiamy na ogniu. Gotujemy mniej więcej 20 minut do pół godziny, aż koper będzie zupełnie miękki.
Ugotowany koper miksujemy w blenderze lub malakserze i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, świeżo startą gałką oraz solą i pieprzem.
ZupÄ™ podajemy na gorÄ…co, z serem do posypywania.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa-krem z kopru włoskiego: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna