W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa limetkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa limetkowa

No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...

Kraj pochodzenia: Ameryka Południowa

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka bez skóry
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 200 g świeżych peperoni (czerwonych i zielonych)
  • olej słonecznikowy
  • 200 g (1/2 przeciętnej puszki) siekanych pomiodrów w sosie własnym
  • 3 limetki
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 2 gałązki świeżego oregano
  • porcja smażonych pasków tortilli (patrz przepis)

Zupa limetkowa - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, pozbawiamy resztek tłuszczu i chrząstek, wkładamy do garnka. Wlewamy 4 szklanki, czyli litr, zimnej wody. Jedną cebulę myjemy, nie obierając, wycinamy korzonki i kroimy pionowo w ćwiartki (nadal ze skórką). Czosnku też nie obieramy, tylko rozgniatamy ciężkim nożem. Cebulę i czosnek dodajemy do mięsa, porządnie solimy i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez pół godziny, moźe chwilę dłużej. Ugotowane mięso wyjmujemy i dwoma widelcami dzielimy na włókna. Wywar cedzimy przez gęste sitko. Drugą cebulę obieramy i drobno siekamy. Peperoni kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, pestki i membrany. Płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i peperoni i podsmażamy na średnim ogniu, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy jeszcze 10 minut. Limetki szorujemy w gorącej wodzie. Z 2 wyciskamy sok, trzecią kroimy w plasterki. Do garnka z pomidorami wlewamy wywar i sok z limetek, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut. Ewentualnie dosalamy. Kolendrę i oregano myjemy, osuszamy i obrywamy listki. Do każdego talerza wkładamy kilka pasków smażonej tortilli (patrz przepis) i 1/4 mięsa z kury. Nalewamy zupę, kładziemy po kilka plasterków limetki i posypujemy pomieszanymi ziołami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zupa limetkowa: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa limetkowa przepisy:

  • Toskańska fasolowa na szybko
    Wakacyjny smak Włoch przy minimum wysiłku.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Pikantne pikle z Kalabrii
    Gdy mróz ściśnie, otwieramy słoik z kolorową kalabryjską sałatką i mieszamy ze świeżo ugotowanym makaronem. Albo nakładamy na bruschettę. Albo podgrzewamy i podajemy do białego mięsa.
  • Cielęcina z limetkami
    Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.
  • Coq au vin czyli kura w winie Coq au vin czyli kura w winie
    Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).




Podziel się linkiem:


Komentarze: