W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z cukinii z kurczakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z cukinii z kurczakiem

Apetyczna zupa z gatunku błyskawicznych. Jeśli podamy ją z grzankami z serem lub czosnkową bułką, drugie danie nie będzie już potrzebne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • 20g masła
  • 800g cukinii
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki wywaru z kurczaka
  • szklanka kremowej śmietanki

Zupa z cukinii z kurczakiem - Opis przyrządzania:

Piersi z kurczaka kroimy w małe i cienkie plasterki.
W dużym rondlu roztapiamy masło i smażymy w nim kawałki kurczaka przez 2 minuty, aż zacznie zmieniać kolor.
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce (razem ze skórką).
Cebulę obieramy i też ścieramy na tarce, zaś czosnek obieramy i rozgniatamy nożem.
Cukinię, cebulę i czosnek dodajemy do kurczaka, mieszamy i smażymy 5 minut. Posypujemy mąką, mieszamy i smażymy kolejną minutę.
Dolewamy wywar z kurczaka, zagotowujemy i gotujemy minutę.
Wlewamy śmietankę; gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, po czym doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zupa z cukinii z kurczakiem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: