Smaczna i delikatna jarzynowa zupa-krem. Podajemy z małymi czosnkowymi grzaneczkami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa z cukinii z szafranem - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukinie i pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, z tym, że jedną cukinię zostawiamy w całości. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cukinię, pomidory i czosnek. Smażymy, często mieszając, aż cukinia zmięknie. Przekładamy warzywa do malaksera lub blendera i miksujemy na gładkie piure, dolewając w trakcie miksowania wywar. Przelewamy zupę do garnka i podgrzewamy, dodając śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szafran bardzo delikatnie ogrzewamy - na suchej patelni przez kilka sekund - i tłuczemy na proszek. Pozostałą cukinię tniemy w najcieńsze możliwe plasterki - nalepiej przy pomocy mandoliny. Wrzucamy do zupy i gotujemy 2-3 minuty. Zupę nalewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy każdą porcję odrobiną szafranu.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zupa z cukinii z szafranem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska