W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z krabów i kukurydzy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Zupa

Zupa z krabów i kukurydzy

Popularna w USA zupa typu chowder, z lekkimi azjatyckimi akcentami. Szczególnie dobra dla dzieci, które zazwyczaj lubią oba jej główne składniki - kukurydzę i kraby, a i trzecim - mlekiem kokosowym - pewnie też nie pogardzą...

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czosnek
  • szalotki
  • Å›wieży imbir
  • olej z orzeszków ziemnych
  • wywar z kurczaka
  • mleko kokosowe
  • kukurydza (mrożona lub z puszki)
  • kraby (z puszki)
  • sos rybny
  • limetki
  • brÄ…zowy cukier

Zupa z krabów i kukurydzy - Opis przyrządzania:

6 ząbków czosnku obieramy i drobno siekamy. 6 małych szalotek (lub 3 nieco większe) obieramy i drobno siekamy. Kawałek świeżego imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce - tyle, by zmieściło się na łyżce do zupy. W ciężkim garnku rozgrzewamy półtorej łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy czosnek, szalotki i imbir i smażymy, cały czas mieszając, na średnim ogniu przez 2 minuty. Do garnka wlewamy 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka oraz szklankę (250 ml czyli ćwierć litra) mleka kokosowego. Zagotowujemy. Do wrzącego płynu wrzucamy 2 i 1/2 szklanki ziaren kukurydzy - mogą być mrożone (wówczas wrzucamy prosto z zamrażalnika, nie rozmrożone) lub z puszki (odsączone z zalewy). Gotujemy dalsze 5 minut. Zawartość 2 puszek (każda po około 170 g) mięsa z krabów osączamy na sitku. Dodajemy do zupy. Dolewamy 2 łyżki sosu rybnego, 2-3 łyżki soku z limetek (do smaku) i dodajemy łyżeczkę brązowego cukru. Podgrzewamy na małym ogniu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze sokiem z limetek. Zupę podajemy gorącą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zupa z krabów i kukurydzy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z krabów i kukurydzy przepisy:

  • SaÅ‚atka z krabów (prawdziwych)
    To jest luksusowe danie, więc dobrze byłoby ugotować kraby samodzielnie (2 duże) - patrz "Krótka Gazetka o zabijaniu". Osoby o miękkich sercach proszone są o nabycie krabów w puszce możliwie dobrej jakości.
  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • ChiÅ„ska zupa z kukurydzy z kurczakiem ChiÅ„ska zupa z kukurydzy z kurczakiem
    Zupa chińskiej diaspory w Stanach Zjednoczonych - czyli jak zmyślnie wykorzystać to, co akurat jest pod ręką. Uwaga - świetny sposób na łagodne wprowadzanie zachowawczych kulinarnie dzieci w wielki świat kuchni narodowych!
  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: