No i to jest jeden z najlepszych przysmaków, które wymyślili Francuzi. Mój biedny Mąż nie może jeść czosnku i muszę przyznać, że strasznie mu współczuję, bo mało jest na świecie rzeczy równie dobrych, co taki mięciutki, pachnący (bo to confit ma niesłychanie apetyczny zapach), delikatny i zdecydowany w smaku jednocześnie ząbeczek czosnku, rozsmarowany na kawałku ciepłej jeszcze bagietki... Ech, mniam.
Przepis na Confit z czosnku >>
Bez smażonej w cukrze skórki pomarańczowej nie ma dla mnie ani sernika, ani ciasta drożdżowego. Tak właśnie. A że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, co zbiega się z nadchodzącym końcem pomarańczowego sezonu, oto przepis - właśnie teraz możemy zrobić zapas skórek na cały rok (kupne naprawdę są mniej smaczne). Jeśli w chwili psychicznego kryzysu wyjmiemy ze słoika kilka skórek, osączymy je z syropu, po czym zanurzymy w roztopionej czarnej czekoladzie, zostawimy do zastygnięcia, a potem spożyjemy - to samopoczucie powinno szybko się poprawić (sprawdzałam).
Przepis na Skórka pomarańczowa w syropie (mojej Mamusi) >>
Znakomity azjatycki sos-dżem o dobrze wyważonych proporcjach słodkiego, kwaśnego i ostrego. Od kilku lat robię ten sos w większych ilościach, gdyż mam szczęście spędzać lato w okolicach Przysuchy - w regionie upraw papryki. Sos zachowuje swoją moc i piękny kolor przez całą zimę, a podaję go do różnych mięs i ryb z patelni grillowej (świetny z tuńczykiem!), jako dodatek do deski serów, a także - rozprowadzony sosem sojowym, olejem sezamowym i odrobiną sosu rybnego - jako sos do maczania azjatyckich nadziewanych naleśników ryżowych (spring rolls).
Przepis na Dżem z chilli i czosnku >>
Szczerze mówiąc, nie wiem, ile jest libańskości w tym sosie, ale powiedzmy, że dodatek kminu rzymskiego i miodu usprawiedliwia taką nazwę. Robię ten sos od kilku lat, bo jest bardzo smaczny - słodko-kwaśny, z miłym posmakiem czosnku, kminu i miodu. Świetnie nadaje się jako dodatek do deski serów, smarowidło do kanapek z kozim twarożkiem i rukolą, sos do zgrillowanej piersi z indyka. Przepis podaję na jeden słoik, do spróbowania, ale sama robię zazwyczaj poczwórną porcję - dwa słoiki daję komuś w prezencie, reszta zostaje dla nas :).
Przepis na Libański sos pomidorowy >>
Skończyło mi się domowe kimchi, a to z czerwonej kapusty dopiero wstawiłam (a fermentuje długo). Kapusty pekińskiej w domu nie było, biała rzodkiew znalazła się tylko jedna, za to wpadła mi w ręce torba z brukselką, wołającą o moją uwagę (zewnętrzna listki zaczęły już żółknąć). Brukselka to w końcu kapusta, czyż nie, i tak powstało właśnie brukselkowe kimchi. Teraz będę już kupować małe belgijskie kapustki specjalnie w tym celu! PS. Do robienia kimchi zazwyczaj używam przepisu pana Davida Changa z książki "Momofuku", acz z pewnymi modyfikacjami.
Przepis na Kimchi z brukselki z rzodkwiÄ… >>
Oryginalna marmolada o intensywnie pomarańczowym kolorze, przyprawiona cynamonem i zielem angielskim. Doskonała na grzankach.
Przepis na Marmolada "Rześki poranek" >>
Znakomita, lekko pikantna marynata ze śliwek i papryki.
Przepis na Marynata węgierska >>
Słodko-kwaśny, bardzo smaczny dodatek do mięsa na zimno. Doskonale sie przechowuje, nabierając z czasem smaku. Dodatkową zaletą jest wspaniały kolor.
Przepis na Sos żurawinowy z kolendrą >>
Oczywiście zazwyczaj kupujemy chutneye już gotowe. Ale czasem warto zrobić chutney samemu, bo jednak smakuje inaczej, niż masowa konfekcja, a poza tym można decydować o wielkości kawałków owoców w - że się tak wyrażę - masie. Chutney podajemy do rozmaitych curry, ale także zimnych mięs. Jeśli chodzi o mnie, to najbardziej smakuje mi z jajkami na twardo i sałatką ryżową.
Przepis na Chutney z mango >>
Suszone śliwki nasączone porto to wspaniały zimowy dodatek do deserów. Dobre także do herbaty zamiast konfitur.
Przepis na Åšliwki w porto >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | NastÄ™pny » |
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |