Smaczna, ciemna marmolada, doskonała do dojrzałych żółtych serów lub tarty z kozim twarożkiem.
Przepis na Inna marmolada z cebuli >>
Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
Przepis na Gruszki w musztardowym syropie >>
Jak każdy chutney, i ten robi się niemal sam, musi jednak odstać swoje 3 tygodnie. Chutney ananasowy jest słodki i ma piękny złoty kolor. Podajemy jak zwykle - do ryżu i curry lub do serów.
Przepis na Chutney z ananasa >>
Przetwory z marchewki, popularne na Bliskim Wschodzie, są zaskakująco smaczne. Do przetworów nadaje się marchewka zimowa (młoda ma za dużo wody), a i cytryny w zimie są najlepsze. Konfiturą nadziewamy babeczki lub przekładamy ciasto marchewkowe.
Przepis na Konfitura z marchewki z cytryną >>
Łagodny chutney o pięknej barwie.
Przepis na Chutney z dyni >>
Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis Ricka Steina, guru wielbicieli ryb i lokalnych zakupów. Bardzo smaczna, niezbyt ostra kapusta jest świetnym dodatkiem do wszelkich pasztetów i mięs na zimno, a także mięsa duszonego we własnym sosie.
Przepis na Marynata z czerwonej kapusty >>
Wspaniałe, lekko wędzone w smaku (dzięki herbacie Lapsang Souchong) śliweczki, nieodzowny dodatek do dobrego pasztetu.
Przepis na Przydymione śliwki w occie >>
Delikatnie przyprawiona oliwa, doskonała do sałatek i do dań z grilla - białej ryby, kurczaka lub cielęciny.
Przepis na Oliwa cytrynowa z szałwią >>
Jedna z odmian włoskiej mostarda di frutta - owoców w słodko-ostrej zalewie. Pyszny dodatek do grillowanego ciemnego mięsa, a także do dojrzałych żółtych serów.
Przepis na Wiśnie w musztardowym syropie >>
Jedna z najstarszych - i najsmaczniejszych - metod konserwowania mięsa. Szczegółowe przepisy w WGK "O kaczce w zastosowaniu nietypowym".
Przepis na Confit z kaczki >>
« Poprzedni | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Następny » |
« | Kwiecień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |