Ostatnio moje ulubione śledzie - delikatne, słodkie, koperkowe. Zwasze lubiłam śledzie z porami zamiast cebulki - cebula ma intensywny smak i trzeba umiejętnie dozować jej ilość. Por natomiast jest łagodniejszy, a jednocześnie jakby ziołowy i znakomicie uzupełnia smak ryby.
Przepis na Åšledzie z porem i koperkiem >>
To jest moje własne dzieło, z którego jestem naprawdę dumna. Nie dlatego, że wymagało jakiejś szczególnej pracy, namysłu, czy inwencji, ale dlatego, że pomyślałam, zrobiłam i wyszło bardzo pysznie. Naprawdę.
Przepis na Pyszna smażona marchewka >>
Muszę przyznać, że ten przepis na gofry wydaje mi się najlepszym spośród wszystkich, z którymi dotąd miałam przyjemność! Wyszło zeń mnóstwo pachnących, puszystych i przepysznych wafli, które moja Rodzina pożarła w tempie dotąd nie widzianym. Niektórzy chcieli gofry jedynie oprószone cukrem pudrem, inni woleli z bitą śmietaną, Mąż zażyczył sobie wersję pełną. A ja nadal najbardziej lubię gofry z odrobiną kwaśnej śmietany i domowym dżemem truskawkowym...
Przepis na Gofry brukselskie 2 >>
Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.
Przepis na Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka) >>
Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
Przepis na Zupa ziemniaczana z boczkiem >>
To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.
Przepis na Sałatka zdrowotna 2014 >>
Najbardziej klasyczna na świecie przegryzka do wina - i to dosłownie "przegryzka", gdyż ten ptysiowo-serowy chlebek tradycyjnie służy właśnie do oczyszczania podniebienia pomiędzy różnymi winami na porządnych degustacjach. W warunkach domowych możemy go jednak podać jako pieczywo, do miski mieszanej sałaty albo do sałatki z soczewicy lub fasolki, z kieliszkiem wina, najlepiej białego... Możemy też z tego ciasta upiec eleganckie małe serowe ptyśki, znakomite na przyjęcia. Znów do wina, co robić.
Przepis na Les Gougères >>
Doskonały amerykański chleb z kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ja tam najbardziej lubię go na letnio, jako dodatek do kolacyjnej sałatki, ale Amerykanie używają go przede wszystkim do nadziania świątecznego (Thanksgiving!) indyka. Nie muszę dodawać, że jest moje ulubione nadzienie...
Przepis na Chleb kukurydziany z jalapeno >>
Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.
Przepis na Gruszki z sosem jeżynowym i lodami >>
No wiem, czysty luksus po prostu... Ale zdarzyło się nam z Mężem w lipcu znaleźć kilka prawdziwków - za mało, żeby z nich zrobić jakieś większe danie, ale przyznam bez bicia, że taka pizza jest dostatecznie spektakularna, żeby zrobić wrażenie na największych nawet kulinarnych snobach. Pachnie obłędnie! Jest to jeden z moich najlepszych przepisów, a Mąż nie może się już doczekać, kiedy w Płaskim Kraju zacznie się grzybowy sezon...
Przepis na Pizza z prawdziwkami >>
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |