Taka fasolka najlepsza jest jako dodatek do pieczonego udźca jagnięcego, choć niezła jest także z mocno naczosnkowanym pieczonym schabem.
Przepis na Biała fasolka z pomidorami >>
Naprawdę pyszne piure, które podajemy wraz z innymi bliskowschodnimi mezze i arabskim płaskim chlebkiem.
Przepis na Piure z bakłażanów z tureckim jogurtem >>
Klasyczne amerykańskie piure z małą modyfikacją rodem z kuchni włoskiej.
Przepis na Kremowe piure ze słodkich ziemniaków >>
Rumiane kartofelki, po włosku przyprawione czosnkiem, oliwą i świeżym rozmarynem. Doskonałe do wszelkich mięs z grilla.
Przepis na Smażone ziemniaki po włosku >>
Iście zimowa jarzynka, do wszelkich smażonych mięs, a i do pieczonej ryby pasuje... Mnie zaś najbardziej smakuje z cielęcą, różową w środku wątróbką.
Przepis na Cebula duszona w śmietanie >>
Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
Przepis na Chutney z gruszek >>
Dekoracyjny i błyskawiczny dodatek do białego mięsa, ryby lub krewetek.
Przepis na Kuskus ziołowy >>
Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...
Przepis na Błyskawiczna cukinia >>
Bardzo fajne danie - skrzyżowanie pizzy z plackiem ziemniaczanym. Miska sałaty, butelka wina i można nawet gości zaprosić.
Przepis na Pizza ziemniaczana >>
Smaczne serowe ciasteczka ze świeżymi ziołami. Podajemy jako pogryzkę do wina lub dodatek do czystej zupy.
Przepis na Serowe biskwity >>