Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
Przepis na Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem >>
Klasyczne danie kuchni francuskiej (boeuf a la ficelle), z racji użycia prawdziwej wołowej polędwicy uchodzi w naszych czasach za danie luksusowe. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w gorącym bulionie tak, by nie dotykało dna. Razem z wołowiną gotujemy też warzywa, które posłużą nam potem za "garnitur". Prosto, ale luksusowo i elegancko. Klasycznie podaje się do mięsa tylko gotowane kartofelki, ale Polacy i Austriacy zapewne nie odmówią sobie mocnego, świeżego chrzanu!
Przepis na Wołowina na sznurku >>
Zanim rozpoczniemy kolejny sezon zwęglania kiełbasy na ogrodowych grillach, możemy sobie uprzyjemnić oczekiwanie na wiosnę takim właśnie daniem: surowe kiełbaski podsmażamy, a potem dusimy w czerwonym winie z dodatkiem sporej ilości cebuli. Bardzo przyjemnym dodatkiem będzie Kremowe piure, można też podać Jabłka z patelni, niezła może być także Kiszona kapusta z rodzynkami.
Przepis na Biała kiełbasa z sosem z czerwonego wina >>
Wygodne danie dla całej rodziny - na miły sobotni wieczór. Kawałki kurczaka pieczemy na żaroodpornym półmisku razem z ziemniakami, papryką, cytrusami, oliwkami, po czym stawiamy na środku stołu, żeby każdy mógł nałożyć sobie to, co lubi. Do tego dajemy miskę sałaty z winegretem lub cykorii z sosem musztardowym, butelkę wina w dowolnym kolorze i mamy posiłek z ducha śródziemnomorski, nawet jeśli do wakacji jeszcze daleko!
Przepis na Kurczak pieczony zimowy, choć południowy z ducha >>
Bardzo ładnie wyglądająca - bo wyznaję, iż jeszcze nie próbowałam - wieprzowinka o zdecydowanie egzotycznym aromacie. Sos, którym smarujemy mięso podczas pieczenia, powinien się tu i ówdzie lekko przypalić, to tylko doda aromatu.
Przepis na Polędwiczki wieprzowe w ciemnej marynacie >>
Pizzę robię często - zagniatam ciasto wieczorem, wstawiam na noc do lodówki, a następnego dnia rozwałkowuję cztery placki. Młodsze Dziecko robi dwie pizze hawajskie dla siebie i Tatusia, Starsze Dziecko nakłada sobie wszelkie dostępne sery, a ja rozkładam na placku anchois, czosnek, kapary, oliwki i czerwoną cebulę. Ostatnio jednak jakoś zabrakło czasu na solowe występy i zrobiłam "hurtowo" pizzę z tym, co akurat było w domu. Naprawdę była świetna!
Przepis na Pizza z kiełbasą i papryką >>
Jedna z najmilszych potraw, jakie znam: robi się szybko, na składniki nie trzeba zaciągać kredytu konsumpcyjnego, wszystkim smakuje i jest "gościnne" - wystarczy postawić patelnię na stole, dołożyć bagietkę i resztę wina, skoro już i tak otworzyliśmy butelkę...
Przepis na Kurczak z czosnkiem i rozmarynem >>
Gładka mączka kukurydziana (zwana przez Francuzów "Maizena") w cieście powoduje, że po upieczeniu ma ono piaskową konsystencję. Ocet balsamico zaś lekko zaostrza smak.
Przepis na Kruche ciasto z mąką kukurydzianą (słone) >>
Przyjemna, solidna, ale nie ciężka, kolacyjna tarta ze świeżym szpinakiem, który właśnie jest nowalijką!
Przepis na Tarta z szynką i świeżym szpinakiem >>
Lżejsza wersja naszego tatarka. Klasycznie powinno się wołowinę na tatar posiekać ręcznie, ciężkim i ostrym nożem, wkładając w to dużo serca, pracy i wysiłku. I jeśli okazja jest odpowiednio wielka, oczywiście tak robimy. Ale jeśli mamy akurat ochotę na surowe mięsko w zwyczajny dzień, kupujemy jak najświeższą chudą mieloną wołowinę i też nie będzie źle.
Przepis na Steak tartare z ziołami >>
« | Marzec 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |