W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cielęcina z limetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Cielęcina z limetkami

Do cielęciny w intensywnym, kwaskowatym sosie doskonale pasują małe kładzione kluseczki lub ryż.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g cielęcej sznyclówki
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki dobrego miodu
  • 4 łyżki octu balsamico
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 szklanki esencjonalnego wywaru z wołowiny
  • 3 limetki

Cielęcina z limetkami - Opis przyrządzania:

Cielęcinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w cienki zraziki. Lekko rozbijamy każdy płatek mięsa tłuczkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy razem masło i 2 łyżki oliwy i obsmażamy mięso z obu stron, po kilka kawałków na raz. Rumiane sznycelki przekładamy sukcesywnie do ciężkiego garnka. Na patelnię po mięsie wlewamy ocet. Dodajemy miód i mieszamy, zeskrobując z patelni resztki przyrumienionego mięsa. Przelewamy do garnka, dodajemy wywar i rozmaryn, a także trochę soli i pieprzu. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Dusimy mięso przez 1/2 godziny (czyli 30 minut). Limetki myjemy i starannie obieramy tak, by nie został ani kawałek białego albedo. Kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, już bez pokrywki, przez 15-20 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie, a sos się zredukuje.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Cielęcina z limetkami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cielęcina z limetkami przepisy:

  • Carbonades Flamandes czyli gulasz flamandzki
    Ciemny gulasz w gęstym sosie z piwa i cebuli. Podajemy - jak to zwykle w Belgii bywa - z frytkami.
  • Cielęcina w sosie kaparowym
    Cielęcina, cytryna i kapary - znakomita kombinacja. Podajemy z ryżem lub kładzionymi kluseczkami.
  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Tażin z cielęciny z sosem cebulowym
    Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.




Podziel się linkiem:


Komentarze: