W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Karmelizowane pomidory

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Karmelizowane pomidory

Póki są, trzeba korzystać, bo w zimie będą już paskudne - pomidory, oczywiście. Kolejny przepis na długo pieczone warzywa, doskonałe do białego mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/2 kg maÅ‚ych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • cukier
  • gruba sól

Karmelizowane pomidory - Opis przyrzÄ…dzania:

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Pomidory - powinny być niezbyt duże, dojrzałe, ale twarde - zanurzamy na minutę we wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Na papierze układamy obrane pomidory. Mieszamy 6 łyżek oliwy i łyżkę cukru. Polewamy pomidory, po czym posypujemy grubą solą. Wstawiamy blachę do piekarnika na 5 godzin. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Karmelizowane pomidory: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Karmelizowane pomidory przepisy:

  • Pomidory wolniutko pieczone
    Wolno pieczone pomidory koncentrują w sobie słodycz i smak. Pomidorki takie możemy jeść na gorąco, ciepło lub zimno; jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby, jako przystawkę (np. na grzance) lub jako małą przekąskę - z miseczką zimnego, osolonego jogurtu.
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.
  • Salsa pomidorowa
    Prościutka salsa, która ożywi gotowaną rybę, kanapkę z serem lub łagodną kremową zupę.
  • Åšródziemnomorska tarta z warzywami
    Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.
  • Suszone pomidory w oliwie
    Wspaniałe, miękkie, suszone pomidory. Dobrze jest zrobić spory zapas, bo raz podane na stół, znikają, jak sen jaki złoty.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: