W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pomidorki "bloody Mary"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pomidorki "bloody Mary"

Bardzo śmieszne danie-nie danie, bo jak nazwać nasączone wódką pomidorki koktajlowe? Podajemy nabite na wykałaczki, jak koreczki, ku uciesze dorosłych gości, ale uwaga - amatorzy alkoholu w wersji słodkiej raczej nie będą zachwyceni.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: duży słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) słodkich pomidorków koktajlowych
  • listek laurowy
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • gałązka tymianku
  • ostra papryczka chilli
  • cytryna
  • czysta wódka (jakieś 1/2 litra)
  • gruba sól

Pomidorki "bloody Mary" - Opis przyrządzania:

Pomidorki myjemy, osuszamy i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja. Dodajemy listek laurowy, pieprz, tymianek, papryczkę i przekrojoną na pół cytrynę. Zalewamy pomidorki wódką, zakręcamy i wstawiamy na kilka dni do lodówki. Pomidorki możemy trzymać w wódce przez miesiąc - będą tylko zyskiwać na (koktajlowym) smaku. Podajemy na wykałaczkach, z miseczką grubej soli do maczania.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pomidorki "bloody Mary": trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku

Podobne do Pomidorki "bloody Mary" przepisy:

  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.
  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2
    Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.
  • Curry z krewetek
    Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
  • Curry z marchewki z jajkiem w koszulce
    Marchewka i curry - to żółte, popularne - doskonale do siebie pasują. Jajko też pasuje do curry - i do marchewki - więc wszystko układa się w spójne danie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: