W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta migdałowa z gruszkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta migdałowa z gruszkami

Tarta migdałowa z gruszkami

Jesienna tarta, w której kawałki gruszek zapieczone są w słodkiej, marcepanowej masie. Doskonała na podwieczorek.

Kraj pochodzenia: Północna Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • Słodkie kruche ciasto do tart
  • 2 jajka
  • 75 g cukru
  • 50 g miękkiego masła + trochę do smarowania formy
  • 75 g mielonych migdałów
  • 25 g kaszki manny
  • 4 gruszki

Tarta migdałowa z gruszkami - Opis przyrządzania:

Formę do tarty o średnicy około 25 cm smarujemy lekko masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym krążkiem papieru do pieczenia i wylepiamy słodkim kruchym ciastem do tart. Spód nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy formę do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika. Piekarnik zaś rozgrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy ciasto i podpiekamy na złoto - jakieś 10 minut. Obniżamy temperaturę do 180 stopni. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. W czasie, gdy ciasto najpierw się chłodzi, a potem piecze, przygotowujemy krem migdałowy: oddzielamy żółtka od białek. Żóltka ubijamy z cukrem przy pomocy miksera, aż zbieleją i będą gęste. Dodajemy po kawałku miękkie masło, cały czas ubijając. Wsypujemy mielone migdały i kaszę mannę, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą migdałową. Gruszki myjemy, kroimy na pół, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy owoce w niezbyt cienkie plasterki. Na przestudzonym spodzie rozsmarowujemy połowę masy migdałowej. Na masę kładziemy plasterki gruszek i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy jakieś 40 minut, aż wierzch będzie złoty i zastygięty. Wyjmujemy tartę i studzimy. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta migdałowa z gruszkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tarta migdałowa z gruszkami przepisy:

  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Tarta z kurkami i prawdziwkami
    Znakomita jesienna tarta - jeśli podamy do niej różne gatunki sałaty ze świeżymi i obranymi ze skórki (!) włoskimi orzechami, zaś na deser figi z gęstym jogurtem i miodem, będziemy mieli niesłychanie sezonową i elegancką kolację.
  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
  • Tarta z kozim twarożkiem
    Tartę taką możemy podawać na gorąco lub zimno - ponieważ dodajemy do nadzienia ubite białka, tarta prosto z piekarnika będzie wyrośnięta (niemal) jak suflet; natomiast pozostawiona do wystygnięcia - opadnie (nie tracąc nic ze swego smaku).




Podziel się linkiem:


Komentarze: