Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.
Przepis na Sałatka ze Scheveningen >>
Ze względu na zaporowe ceny przegrzebków na niemal całym świecie, danie to mieści się w kategorii dań eleganckich. A tak poza tym, to robi się je szybko i łatwo.
Przepis na Małże świętego Jakuba ze świeżymi pomidorami >>
Bezpretensjonalna i błyskawiczna wersja krewetkowego curry. Podajemy z ryżem.
Przepis na Curry z krewetek >>
Oryginalna wariacja na temat klasycznych pstrągów z migdałami. Podajemy z malutkimi ziemniaczkami i warzywami wiosennymi (patrz przepis).
Przepis na PstrÄ…g w laskowych orzeszkach >>
Oryginalne i bardzo dobre danie typu "ziemia i morze". Świeże grzyby shiitake mają dość charakteru, by sprostać krewetkom, a odrobina szafranu w sosie dodaje elegancji.
Przepis na Krewetki z grzybami shiitake >>
Bardzo egzotyczny łosoś na (niemal) surowo.
Przepis na Ceviche z łososia z mlekiem kokosowym >>
Nietypowo nadziewane, duszone zielone papryki z pomidorowym sosem są pyszną przystawką przed jakimś mięsnym daniem. Jesli zaś podamy je z ryżem, duszoną cukinią i sałatą, to będziemy mieli smaczny i zdrowy piątkowy obiad.
Przepis na Papryka faszerowana dorszem >>
Typowa dla Wysp pasta do podwieczorkowych grzanek - ze względu na ilość oliwy, masła już nie trzeba. A, na takiej grzance dobrze jeszcze położyć cieniutki krążek cebuli.
Przepis na Pasta z anchois >>
Ze względu na zaporową cenę lotty, możemy ją podać dowolnie eleganckim gościom. Dodatki? Na przykład ziemniaki w szafranowym sosie, kawior paprykowy i mieszana sałata z sosem winegret.
Przepis na Lotta w parmezanie >>
Lekkie i bezproblemowe danie z popularnej u nas dorady.
Przepis na Dorada pieczona z ziołami i papryką >>