Doskonały sposób na to, by "ryby w grzybach (duszone)" z Kabaretu Starszych Panów nie pozostawały jedynie w wymiarze duchowym.
Przepis na Łosoś i krewetki z grzybami w papilocie >>
Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
Przepis na Tatar z wędzonego łososia >>
Prawdziwie wigilijny przepis. Śledzie z grzybami są doskonałe, więc jeśli do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, pieczemy kilka ziemniaków i podajemy śledzie jako główne danie (w piątek).
Przepis na Śledzie w prawdziwkach >>
Prosta i szybka kolacyjna pasta do grzanek. Podajemy z talerzem rozmaitych surowych warzyw.
Przepis na Pasta z tuńczyka i ricotty >>
Piękna kolorystycznie i bardzo smaczna przystawka z wędzonego węgorza; doskonała pod kieliszeczek dobrze zamrożonej czystej.
Przepis na Węgorz z cytryną i groszkiem >>
Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
Przepis na Mule z masłem musztardowym >>
Filety z soli dusimy w wytrawnym limetkowym sosie i doprawiamy śmietaną. To eleganckie danie podajemy z malutkimi gotowanymi kartofelkami lub z linguine.
Przepis na Sola w sosie limetkowym >>
Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Przepis na Migdałowa sola z ziołowym majonezem >>
To jest po prostu najlepszy możliwy śledź w śmietanie - ja go mogę jadać na zakąskę (na razowym chlebie), główne danie (z pieczonymi kartofelkami) i deser. A potem wyjadam resztki z lodówki...
Przepis na Sałatka śledziowa w śmietanie (najlepsza na świecie) >>
To jest luksusowe danie, więc dobrze byłoby ugotować kraby samodzielnie (2 duże) - patrz "Krótka Gazetka o zabijaniu". Osoby o miękkich sercach proszone są o nabycie krabów w puszce możliwie dobrej jakości.
Przepis na Sałatka z krabów (prawdziwych) >>