Szybkie danie z krewetek w łagodnym sosie kokosowym. Podajemy z ryżem jaśminowym, oczywiście.
Przepis na Krewetki w mleku kokosowym >>
Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.
Przepis na Śledzie w cytrynie >>
Kwaskowaty sos szczawiowy doskonale komponuje się z łososiem - zarówno w sensie smaku, jak i estetyki. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatką z ogórka.
Przepis na Łosoś w sosie szczawiowym >>
Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
Przepis na Sos ziołowy z anchois >>
Czysty luksus, choć sam przepis jest prościutki. Problem polega tylko na tym, że jeśli podajemy je gościom na przystawkę, to resztę menu musimy ułożyć stosownie elegancko i luksusowo...
Przepis na Przegrzebki w sosie pomarańczowym >>
Rzeczywiście zabawne "paczuszki" z suszonych pomidorów z tuńczykiem i cytryną. Dobra pogryzka do wina.
Przepis na Śmieszna przystawka z suszonych pomidorów >>
Biała ryba w sosie pomidorowym z dużą ilością imbiru, kurkumą, kolendrą - pyszne, zwłaszcza z ryżem basmati.
Przepis na Lotta w sosie imbirowym >>
Pyszne i zupełnie niekłopotliwe danie, które możemy spokojnie podać gościom (tym lubiącym ryby). Podajemy na sałatce z makaronu sojowego lub z ryżem jaśminowym i sambalem z marchewki.
Przepis na Orientalne szaszłyki z łososia >>
Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
Przepis na Ragout z muli >>
"Przyjęciowa" sałatka w lekko dalekowschodnim stylu. Ładnie prezentuje się wśród dań bufetowych i zazwyczaj znika, jak sen jaki złoty...
Przepis na Sałatka z krabów z fasolką szparagową >>