Danie, które nie sprawia żadnego kłopotu - kawałki kalmarów duszą się w czerwonym winie same, bez naszego udziału. Kawałki cefalopodów w ciemnym od wina sosie podajemy z ryżem, ciepłym i chrupiącym chlebem albo wstążkami makaronu. Do picia - to samo wino, którego użyliśmy do gotowania. Uwielbiam.
Przepis na Kalmary duszone w czerwonym winie >>
Doskonałe danie. Bardzo lubię takie kolacje - porcja kolorowej sałatki i świeży chleb z masłem. Człowiek się nie przejada, humor przed spaniem ma dobry...
Przepis na Sałatka z żółtego sera z rzodkiewkami >>
Wspaniały przepis Claudii Roden, wielokrotnie przeze mnie próbowany. Niebo w gębie!
Przepis na Najlepsza bakława świata >>
Bardzo smaczny sos do maczania surowych warzyw, kawałków tortilli lub kukurydzianych chipsów.
Przepis na Dip z kolendrą >>
Absolutnie klasyczny dodatek do bouillabaisse, czyli ikony prowansalskiej kuchni. Pasuje zresztą i do innych rybnych zup, ja bardzo lubię ten majonez z biskiem z krewetek, na przykład. "Rouille" to po francusku "rdza" - nazwa odnosi się do rdzawego (od ostrej papryki) zabarwienia sosu.
Przepis na Rouille czyli prowansalski majonez paprykowy >>
Bardzo sobie cenię wszelkie grzanki (crostini) - pozwalają zużyć rozmaite resztki błąkające się po lodówce, wczorajsze pieczywo, resztkę sera... Poza tym wszyscy lubią grzanki i bardzo przyjemnie można je zjeść, bez konieczności siadania do stołu.
Przepis na Grzanki z pastą jajeczną z kaparami >>
Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.
Przepis na Gratin z kalafiora >>
Ze wszystkich sosów do zimowych sałat najwyżej cenię sobie te z niebieskiego sera - świetnie współgrają z cykorią, radicchio i endywią, Ten sos możemy również potraktować jako dodatek do pieczonych ziemniaków - bardzo po amerykańsku!
Przepis na Jeszcze jeden sos z niebieskiego sera >>
Naprawdę doskonały dodatek do deserów, ale przede wszystkim do rozgrzewającej herbaty z rumem - niezbędnej wszak przy nadchodzącej wielkimi krokami zimie!
Przepis na Rum z korzeniami >>
Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
Przepis na Francuska sałatka z ogórków >>