W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Chiński sosik do dim sum

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Chiński sosik do dim sum

Chiński sosik do dim sum

Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 czerwone papryczki chilli
  • 2 duże ząbki czosnku. 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki białego octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • łyżeczka gładkiej mączki ryżowej lub kukurydzianej
  • parę listków świeżej kolendry (dla ozdoby)

Chiński sosik do dim sum - Opis przyrządzania:

Papryczki kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonków i pestek, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Dymkę obieramy z wierzchnich, przywiędłych liści, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w cienkie plasterki – tylko białe i jasnozielone części.
Do niedużego rondelka wkładamy chilli i czosnek, dolewamy szklankę wody i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż połowa płynu odparuje.
Dodajemy cukier, biały ocet ryżowy i sos sojowy. Znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści, jakieś 5 minut.
Mączkę rozrabiamy w 2 łyżeczkach zimnej wody na gładką zawiesinę. Wlewamy do gotującego się sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy sos jeszcze minutę do dwóch, żeby nieco zgęstniał.
Sprawdzamy pod kątem wyważenia smaku słodkiego i kwaśnego – jeśli trzeba, dodajemy ciut cukru, odrobinę octu lub parę kropel sosu sojowego, so tam nam trzeba...
Zdejmujemy sos z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem mieszamy sos z posiekaną dymką i przelewamy do miseczki. Ozdabiamy listkiem lub dwoma świeżej kolendry.
Podajemy do maczania rozmaitych dim sum.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Chiński sosik do dim sum: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Chiński sosik do dim sum przepisy:

  • Dżem-sos z pomidorów
    Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • "Mrówki włażące na drzewo", względnie "Mrówki na gałęzi"
    Czyż to nie poetyczna nazwa dla skromnego dania z mielonego mięsa i makaronu sojowego? Drobinki mięsa w sosie kleją się do makaronowych nitek i przypominają Chińczykom z Syczuanu mrówki wdrapujące się na gałęzie drzewa… Piękne. Jest to ulubione danie moich Dzieci, jedyne notabene, w którym z przyjemnością jedzą ostrą papryczkę! Pasta z czarnej fasoli (chizi jiang), potrzebna do zrobienia sosu, jest po prostu zmiksowaną soloną czarną fasolą, z dodatkiem sosu sojowego, cukru i różnych przypraw. Można ją bez problemów kupić w chińskich marketach.
  • Słodko-kwaśny sos chilli
    Smaczny ostry sos do maczania rozmaitych wschodnich kąsków.


Podziel się linkiem:




Komentarze: